Projectmedewerker

Als projectmedewerker werk je mee aan projecten. Er zijn grote en kleine projecten, projecten met veel en met weinig budget en andere schaarse middelen. Projecten worden gerealiseerd in alle sectoren. De grootste gemeenschappelijke factor van alle soorten projecten is dat er een concreet begin en een concreet einde is: als het project is gerealiseerd, is het project ten einde. Hoe groter het project is, hoe groter de kans dat er meerdere projectmedewerkers tegelijk aanwezig zijn.

Projectassistent, projectmedewerker of assistent projectleider?

Voor deze functie wordt behalve de benaming ‘projectmedewerker’ ook af en toe gekozen voor de benaming ‘projectassistent‘ of ‘assistent projectleider‘.

Een functie die gedeeltelijk overlapt met deze projectrol, maar waar onder andere meer verantwoordelijkheid bij komt kijken en waarvoor een hoger opleidingsniveau wordt gevraagd, is die van projectsecretaris

Projectassistent, projectmedewerker of assistent projectleider?

Een projectmedewerker is niet hetzelfde als een secretaresse. De taken van een projectassistent gaan namelijk verder dan alleen secretariële taken.

Als projectassistent/projectmedewerker werk je mee aan projecten. Er zijn grote en kleine projecten, projecten met veel en met weinig budget en andere schaarse middelen. Projecten worden gerealiseerd in alle sectoren. De grootste gemeenschappelijke factor van alle soorten projecten is dat er een concreet begin en een concreet einde is: als het project is gerealiseerd, is het project ten einde. Hoe groter het project is, hoe groter de kans dat er meerdere projectmedewerkers tegelijk aanwezig zijn.

Projectsecretaris

Projectsecretaris is een functie die grotendeels overlapt met die van de projectassistent. In het algemeen voert de projectsecretaris dezelfde werkzaamheden uit, maar heeft hij of zij daar bovenop nog meer verantwoordelijkheden. Een belangrijk verschil tussen projectmedewerker en projectsecretaris is daarom ook het opleidingsniveau. Ook als projectsecretaris ondersteun je de projectleider/projectmanager en werk je mee aan projecten. Er zijn (zeer) grote projecten waarbij de projectsecretaris vervolgens ook weer wordt ondersteund door de projectmedewerker(s).

Taken projectmedewerker

De taken van projectmedewerkers kunnen variëren per project, maar in het algemeen komen de volgende onderdelen vrijwel altijd terug in het takenpakket:

  • Je maakt afspraken en plant vergaderingen in, je beheert de agenda van de projectleider of projectmanager;
  • Je notuleert bij vergaderingen;
  • Je bereidt projectplannen voor en schrijft eraan mee;
  • Je fungeert als vraagbaak en informatieverstrekker voor iedereen die bij het project betrokken is, zowel intern als extern;
  • Allerhande overige taken ter ondersteuning van de projectmanager (zoals e-mails beantwoorden, telefoon opnemen, facilitaire zaken regelen, etc.).

Competenties projectmedewerker

De precieze gevraagde competenties van projectmedewerkers kunnen per project verschillen, omdat – zoals gezegd – elk project anders is, maar het belangrijkst is dat een projectmedewerker:

Een goede projectmedewerker is:

  • Stressbestendig. Bij projecten horen deadlines: natuurlijk is er de einddeadline, maar er zijn ook tussentijdse deadlines die gehaald moeten worden. Werken onder tijdsdruk en  kunnen omgaan met tegenslagen of vertraging is daarom erg belangrijk.
  • Ordelijk. Het is jouw taak om de zaken ordelijk te houden zodat de projectmanager alles gemakkelijk kan terugvinden en op de hoogte is van alle belangrijke dingen en zodat je zelf temidden van je diverse taken niet het overzicht kwijtraakt.
  • Flexibel. Je hebt veel verschillende taken op één dag: je takenpakket is divers en er kunnen veel onverwachte zaken tussen je gewone werkzaamheden door komen (mensen met vragen, tegenslagen in het project, etc.). Het is dus erg belangrijk dat je flexibel genoeg bent om snel te kunnen schakelen tussen taken.
  • Sociale vaardig. Je werkt veel samen met de projectmanager/projectleider, maar ook met andere projectmedewerkers en overige betrokkenen. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt samenwerken en helder communiceert. Benieuwd welke projectfuncties er nog meer zijn? Je vindt ze op onze projectrollen-pagina.

Opleiding projectmedewerker

De functie van projectmedewerker is een functie op minimaal mbo-niveau. Het is afhankelijk van de sector waar je in werkt en om wat voor project het gaat, welke opleiding er precies gevraagd wordt. Aangezien de meeste projectbanen zich bevinden in sectoren als de bouw, ICT of techniek, kun je denken aan een opleiding elektrotechniek, installatietechniek of werktuigbouwkunde. Er zijn echter ook bedrijven die algemener mbo- of  soms hbo-denkniveau eisen in plaats van een specifieke opleiding.

Vast of tijdelijk werk?

Als projectmedewerker werk je aan een project met een definitief einde. Afhankelijk van de grootte van het project kun je dus voor kortere of langere tijd gecontracteerd worden door een bedrijf om aan dat ene project te werken. Je kunt ervoor kiezen om zelf steeds nieuwe opdrachten te zoeken, maar het komt ook regelmatig voor dat je ‘jouw’ projectleider of projectmanager volgt naar projecten of dat je bij een bedrijf gaat werken dat je uitzendt naar andere bedrijven (detachering). Op die manier werk je aan verschillende tijdelijke projecten maar ben je onder contract bij één en hetzelfde bedrijf.

Salaris assistent projectleider/Salaris projectsecretaris
Weten wat een assistent projectleider of projectsecretaris verdient?